Yükleniyor

Tüp Bebek Tedavi Süreci

Tüp Bebekte yüzlerce adım vardır, ancak birkaç adıma kadar büyük ölçüde basitleştirilebilir.

1. Uyarım

Yumurta sayısını ve kalitesini artırmak için ilaçlar alınır.

2. Yumurta Toplama

Yumurtalar ve Sperm alınır ve toplanır.

3. Laboratuvar

Yumurtalar embriyoloji laboratuvarımızda döllenir ve geliştirilir.

4. Transfer

Embriyo(lar) rahime transfer edilir.

ADIM 1: YUMURTALIK UYARIMI

Tüp bebek tedavisinin ilk adımı yumurtalık uyarımıdır. Yumurtalık uyarımı sırasında çoğu kadın, yumurtalıkların her biri bir yumurta içeren birden fazla folikül geliştirmesini teşvik eden hormon bazlı ilaçlar alır. Buradaki basit fikir, daha fazla folikül = daha fazla yumurta = daha fazla embriyo = daha yüksek implantasyon ve canlı doğum şansı. Aslında, birçok In Vitro Fertilizasyon döngüsü, dondurulabilecek ve ileride kullanılmak üzere saklanabilecek bir avuç embriyo ile sonuçlanacaktır (ilk transferin başarısız olması veya başarılı bir hamilelikten sonra kullanılmak üzere).

Yumurtalık stimülasyonu, tipik olarak, Rahim duvarınızı, foliküler ve hormonal temelinizi belirlemek için bir başlangıç randevusunun ardından adetin 2-4. günlerinde başlar. Stimülasyon genellikle yaklaşık on gün boyunca günlük enjekte edilebilir ilaçların alınmasını içerir ve Rahim duvarını, foliküler ve hormonal gelişimi izlemek için birkaç günde bir izleme randevuları ile yakından takip edilecektir.

Yumurta içeren foliküller uygun boyuta ulaştığında, yumurtaların nihai olgunlaşmasını desteklemek için son bir “tetikleyici” ilaç kullanılacaktır.

İZLEME HAKKINDA DAHA FAZLA

Yumurta gelişimi 90 gün sürer. Tüp Bebek sadece son 10-14 gün içinde gerçekleşen yumurta üretiminin son gelişim aşamasını hedefler. Tam 90 gün boyunca yumurtalarınızın (ve spermlerin… onlar savaşın yarısıdır) kalitesini artırmak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olun. Yumurta ve sperm kalitesi, tüp bebek başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir ve DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ.

ADIM 2: YUMURTA TOPLAMA VE SPERM TOPLAMA

Yumurta Toplama

Tüp bebek tedavisinin ikinci aşaması yumurta toplamadır. Yumurta Toplama Prosedürü, kadının yumurtalıklarından gelişen yumurtaların laboratuvar ortamında döllenebilmeleri için alınması için yapılan küçük bir tedavi prosedürüdür. “Tetikleme”den 35 saat sonra anestezi altında rahatlık için yapılır ve yaklaşık 5-10 dakika sürer.

İşlem sırasında doktor, vajina duvarını delmek ve gelişen yumurtaları içeren foliküllerdeki sıvıyı boşaltmak için emme kabiliyetine sahip küçük, içi boş bir iğne kullanır.

Yumurtaları içeren foliküler sıvı, IVF laboratuvarımıza hemen taşınır ve embriyologlarımızdan biri tarafından ayıklanır, o da döllenmeyi beklerken yumurtalarınızı besiyerinde tutacak, izole edecek ve besleyecektir.

Alınan yumurta sayısı yaşınıza, geçmişinize, kısırlıknedeninize, ilaç protokolüne ve ilaçlara verdiğiniz cevaba bağlı olacaktır.

Sperm Toplama

Sperm, çoğunlukla yumurta toplama sabahı boşalma yoluyla steril bir kapta toplanır. Gerekirse, TESE gibi daha gelişmiş sperm alma prosedürleri kullanılarak sperm toplanabilir. Sperm ayrıca önceden toplanabilir, dondurulabilir ve daha sonra alım sabahı çözülebilir – bu, özellikle erkek partnerin işlemin yapılacağı gün ofise gelemeyecek olması durumunda faydalıdır.

Androloji laboratuvarı meniyi aldıktan sonra, androloji ekibi daha büyük meni örneğinden gelen spermi temizleyecek ve konsantre edecektir. Bu ilk izolasyon adımından sonra, sperm yıkanır ve dişi üreme yolundaki Fallop tüplerinin ortamını taklit eden bir solüsyonda bekletilir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra konsantre hareketli sperm, döllenmenin gerçekleşeceği embriyoloji laboratuvarına transfer edilecektir.

ADIM 3: LABORATUVAR

Tüp bebek tedavisinin üçüncü büyük adımı embriyoloji laboratuvarında gerçekleşir. Yumurtaların nihai olgunluğa erişmesi, toplandıktan sonra yaklaşık 4-6 saat sürer. Bu noktada yumurtalar ve spermler döllenme için hazır olacaktır.

Klasik tüp bebekte bir laboratuvar kabının içinde sperm tarafından yumurtanın döllenmesi beklenir.

ICSI – İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu Mikro manipülatör ve içi boş iğne ile sperm direct yumurtanın iöine enjekte edilir.

Laboratuvar – Embriyo Geliştirme

Döllenmeden sonra embriyolar, bir fallop tüpünün (erken embriyonik gelişimin doğal olarak meydana geldiği) iç ortamını taklit eden besleyici ortamlarda 3-5 gün veya embriyo bir bölünme veya blastosist aşamasına ulaşana kadar büyütülür.

Bir embriyo blastosist aşamasına kadar büyütülürse, genetik olarak test edilebilir. Bu bazıları için faydalı olsa da, herkes için önerilmez.

ADIM 4: EMBRİYO TRANSFERİ

Tüp bebek tedavisinin son aşaması embriyo transferidir. Laboratuarda erken gelişim döneminden sonra embriyolar kadının rahmine transfer edilmeye hazırdır. Embriyo transferi sırasında, bir veya iki embriyo bir katetere yüklenir, nazikçe serviksten geçirilir ve implante edilmesi ve daha da gelişmesi için Rahim içine boşaltılır. Embriyo yapışırsa gebelik oluşur.

Transfer edilmeyen kalan embriyolar dondurulabilir ve sonraki Dondurulmuş Embriyo Transferleri için kullanılabilir.